Om husene


De gule huse på Dania ved Mariager fjord.


Husene blev oprindeligt opført i 1890 og tjente i mange år som bolig for arbejderne på områdets cementfabrikker.

De tre cementfabrikker i området,  Cimbria (opført 1873), Dania (opført 1886) og Kongsdal (opført 1908) var fra årene 1870erne og op igennem 1900-tallet den største arbejdsplads i området. Den sidste cementfabrik, Dania,  lukkede i 1983.


I sin tid var lejlighederne i husene mindre, således var der i de 4 blokke omkring 28 lejligheder og det fortælles, at området genlød af barnestemmer, både sommer og vinter. Om sommeren var skoven en skøn legeplads og om vinteren kunne børnene løbe på skøjter på fjorden. Plads var der ikke meget af, ingen badeværelser, toiletterne var et skur i gården og typisk lå soveværelset på loftet, hvortil man kom via en hønsestige.

I 1920 blev der fra cementfabrikkens side lagt elektricitet ind, således at hver lejlighed fik tildelt en elektrisk pære i loftet og strømmen blev slukket centralt kl. 22 hver aften.


Husene var i 1970erne faldefærdige og dømt til nedrivning – men heldigvis blev husene og området i stedet opkøbt af en lokal murermester.

Denne renoverede sidst i 1970erne husene og det tilhørende område totalt, der blev indrettet i alt 16 lejligheder/rækkehuse i de 4 blokke.

Der blev opmuret nye indervægge, husene blev isoleret, der blev lagt nyt tag og opmuret nye skorstene og husene kom til at fremstå, som de står i dag.  Det er lykkedes at bevare det gamle miljø og samtidig skabe moderne og tidssvarende boliger.  Selv om husene stort set fremstår ens udefra – er de mere eller mindre alle forskelligt indrettet indvendigt og af forskellig størrelse.

Facaderne ud mod Daniavej er klassificerede som bevaringsværdige, således at der ikke kan eller må foretages ændringer i udseendet ud mod vejen.


I dag er husene ejerboliger og bebos af en mangfoldig skare, nogle med rødder i lokalområdet, andre tilflyttere fra nær og fjern.

Alle er de betagede af områdets unikke placering ved den smukke fjord, med skoven i baggrunden, gårdmiljøerne på bagsiden af husene, og de små havers tætte placering ved fjorden.

I dag er husene fint placeret midt imellem Hadsund og Mariager og med Assens som den nærmeste by.

Endvidere tæt på Kongsdal Lystbådehavn og Mariagerfjord Golfbane. Området indbyder til lange gåture, fiskeri og naturoplevelser.



Der er rige muligheder for at udforske det spændende miljø omkring Dania og cementfabrikkernes historie.

Lokalhistorisk arkiv i Assens ligger inde med et mangfoldigt materiale, dels billeder og dels skriftligt materiale.

Endvidere kan anbefales filmen ”Hans Kirk og Daglejernes Børn” – filmen kan lånes på alle bibliotekerne i Mariagerfjord Kommune.

Hans Kirks socialrealistiske bøger ”Daglejerne” (1936)  og” De ny tider ” (1939) beskriver netop  livet i området langs med fjorden og overgangen fra bondesamfund til industrisamfund. Hans Kirk blev født i Hadsund i 1898. Hans Kirk var søn af en praktiserende læge Christian P. Kirk og kom således rundt i området sammen med faderen.


Dania, maj 2016



Husenes historie